MENÜ
NiceHamster
Szíriai Aranyhörcsög és Dzsungáriai Törpehörcsög tenyészet

Szíriai aranyhörcsög

big_0006_01.jpg
(Mesocricetus a. auratus)

Túlzás nélkül állítható, hogy ma már több ezer lakásban tartanak, gondoznak szíriai aranyhörcsögöt. Az elmúlt évtizedekben megszámlálhatatlan gyerek és felnőtt szívébe belopták magukat ezek a parányi testű, puha prémű, a legtöbb esetben igen szelíd állatok. A szíriai aranyhörcsögök rendszertanilag a rágcsálók (Rodentia) rendjébe és a hörcsögfélék (Cricetidae) családjába tartoznak . A szíriai aranyhörcsögök az egykori Palesztinából származnak, de ott ma már csak elvétve fordulnak elő. 1930-ban Aleppo környékén Aharoni zoológusprofesszornak sikerült néhány példányt befognia, majd ezekkel hozta létre tenyészetét a jeruzsálemi egyetemen. Két évtizeddel később már Európába is kerülhetett néhány példány, amelyek aztán itt tovább szaporodva, egyre több és több emberhez eljutottak. A szíriai aranyhörcsög jellegzetes pusztai, sivatagi rágcsáló állat. Ebből adódik, hogy a meleget nemcsak kedveli, de igényli is! A lakások szokványos melegében érzi jól magát. Eredeti élőhelyén napközben rendszerint az 1-2 m mélységben lévő, föld alatti búvóhelyén tartózkodik, amelyet labirintusszerű járatokon keresztül közelít meg. Mihelyt alkonyodik, felébred és elevenné válik, majd megkezdi szokványos napi "tennivalóit". A kifejlett állatok 15-17 cm hosszúak, amihez még egy kurta, mindössze 1,5 cm-es farok is tartozik. Általában 100-150 g-osak. Rövid, puha tapintású prémjük a háton és az oldalakon barna, zsemleszínű, hastájuk és a combok belső oldala a szürkés-sárgától a fehérig változó. A fejük mögött kétoldalt, továbbá a testen a legtöbbjük egy-egy vastag, sötét sávot visel. Rövid és izmos végtagjaik a gyors mozgásra éppen úgy alkalmasak, mint a föld alatti járatok kivájására, kiképzésére. Hajlékony és mozgékony ujjaikkal nagyszerűen másznak, kapaszkodnak. imagescayhm8ao.jpgLátásuk gyenge, hallásuk és szaglásuk annál jobb, bár orruk aránylag kicsi, jelentéktelennek tűnő. Az éjszakai tájékozódásban nagy segítségükre vannak a száj jobb és bal oldalán elhelyezkedő hosszú tapogatószőrök. Fekete "gombszemük" a fejhez viszonyítva elég nagy, ami a kora esti szürkületben ébredő és éjjel mozgó állatok egyik jellegzetessége. A nemek megkülönböztetése - a kifejlett állatokon - nem nehéz. Már a testalkatból következtetni lehet rá. A hímek lényegesen karcsúbbak, mint a nőstények. A hímek testének hátsó része tompa csúcsban végződik, itt helyezkednek el ugyanis jellegzetes zsírpárnáik. A nőstények - érthetően - teltebbek és zömökebbek. A biztos meghatározás - különösen a fiatalokon - az ivarszervek megtekintésével lehetséges. A nőstények végbélnyílása és ivarnyílása meglehetősen közel van egymáshoz. Ha viszont ez a távolság nagy, akkor hímmel van dolgunk. A gyakorlott tenyésztő szinte egy szemvillanás alatt megállapítja az állatok nemét. Hamar - mindössze 6-8 hét múltán - ivaréretté válnak.

hori.jpgAz újonnan beszerzett szíriai aranyhörcsögöket ajánlatos egy héten keresztül békében hagyni. Ez idő alatt megismerik, megszokják új férőhelyüket, gondozójukat. Ez a viszonylag rövid idő elegendő ahhoz, hogy megbizonyosodjanak a felől, hogy nem fenyeget semmi veszély, ha egy kéz benyúl hozzájuk, ez a kéz ugyanis többnyire ízes táplálékot hoz. Miközben egyik kezünkben az állatot, másikban valami finom falatot, pl. diót, szőlőt, kekszet tartsunk, és kínáljuk meg vele. Néhányszori ismétlés után állataink rendszerint "belátják", nem ellenségek, hanem barátok között élnek. Az ilyen hörcsögnebulók szinte soha sem durvák, nem harapják meg gondozójukat. Ha mindig gyengéden bánunk velük, annyira megszelídülnek, hogy ha néhány napig nem találkoznak jótevőjükkel, viszontlátáskor szinte megrohamozzák és igyekeznek minél jobban a közelébe férkőzni. Ha nem is gyakran, de megesik, hogy az ajándékba kapott vagy vásárolt, aranyos külsejű kisállatok váratlanul ujjunkba, kézfejünkbe harapnak. Ezt a "támadást" többnyire nem rosszindulatból, gorombaságból, hanem védekezésből teszik. Mint minden kis testű állat, ezek is félnek, legalábbis az új gazdával való ismerkedés kezdetén. Ez érthető, hiszen a fárasztó szállítás, az új környezet, az idegen kéz szokatlan szaga stb. bizalmatlanná, félénkké teszi őket.aranyhorcsog-a-gombszemu-kedvenc_4.jpg

A szíriai aranyhörcsögöknek az a nagy előnyük - a legtöbb kisemlőssel szemben -, hogy tiszták, szagtalanok és úgyszólván költségmentesen etethetők, tarthatók. Az is a javukra írandó, hogy hangtalan állatok, csak ha megijednek vagy megharapják egymást, akkor adnak nyöszörgő hangot.

Amennyire barátságosak, kedvesek tudnak lenni hozzánk, annyira kiszámíthatatlanok a társaikkal szemben. Rendszeresen előfordul, hogy minden különösebb ok nélkül egymásnak esnek, és szinte véresre harapdálják társukat.imagesca53ndmj.jpg

A teljesség igénye nélkül felsornék néhány szíváltozatot, de ma már szinte minden elképzehető színben és mintában létezik ez a kedves állatka!

Fehér, fekete, arany, fahéj, karamell, elefántcsont, ezüst, csokoládé, pezsgő, rozsda, krém, szőke és ezek változatai: foltos, teknőctarka, egyszínű, rövid és hosszúszőrű változatban!

 

Asztali nézet